כתב היד כפוליגראף

15 ספטמבר 2009
כ”ו אלול תשס”ט

מחקר חדש באוניברסיטת חיפה:

מערכת ממוחשבת תזהה על פי כתב היד אם האדם דובר אמת או שקר
*במחקר נמצאו הבדלים מובהקים בסדירות הכתיבה, בגובה ורוחב האותיות  ואפילו בלחץ שמופעל על הדף בין כתיבה של  תכנים אמיתיים לתכנים שקריים. “מדובר בשיטה שיכולה לשפר את היכולת לזהות שקרים על פי כתב היד”, אמרו החוקרים*

כתיבה של דברי שקר שונה באופן מהותי במספר מאפיינים קוגניטיביים מכתיבה של דברי אמת, כך עולה ממחקר חדש שנערך בפקולטה לרווחה ובריאות באוניברסיטת חיפה. הבדלים אלה ניתנים לזיהוי על ידי ערכת כתיבה ממוחשבת שיכולה לזהות הבדלים כמו הלחץ שמופעל על הדף, הזמן שהעט נמצא באוויר והזמן שהוא נמצא על הדף, סדירות הכתיבה ועוד. “נראה כי הפעילות של כתיבת דבר שקר מצריכה משאבים קוגניטיביים רבים וכך הפעולה האוטומטית של הכתיבה נפגמת”, ציינו ד”ר גיל לוריא מהחוג לשירותי אנוש וד”ר שרה רוזנבלום מהחוג לריפוי בעיסוק שערכו את המחקר.

למרות הצורך והרצון הרב של בני אדם לזהות שקרים, מדובר במשימה קשה ומסובכת והכלים המצויים בשימוש כיום בעייתיים. בעוד שהפוליגרף, למשל, מנסה לזהות שינויים פיזיולוגיים, המחקר הנוכחי ביקש לבדוק אם פעולת השקר גורמת לשינויים קוגניטיביים. ההנחה של גישה זו גורסת כי פעולת השקר, ובמקרה זה – כתיבת דבר שקר, מצריכה משאבים מיוחדים וגורמת ל”עומס” קוגניטיבי שפוגם בביצוע פעולות שהיו מבוצעות לולא כך באופן אוטומטי.

במהלך המחקר התבקשו הנבדקים לתאר בשתי פסקאות אירוע מעברם. פעם אחת הם התבקשו לתאר אירוע אמיתי שאכן התרחש ובפעם השנייה לשקר ולתאר אירוע שלמעשה כלל לא התרחש. הנבדקים כתבו את הדברים בעזרת עט אלקטרונית, על דף נייר שהונח על לוח אלקטרוני. הנתונים נאספו ונותחו בעזרת תוכנה שפותחה לפני מספר שנים על ידי ד”ר רוזנבלום. המערכת מאפשרת קבלת נתונים שאינם ניתנים למדידה בצורה ידנית כמו מידת הלחץ שהופעל על הדף, קצב ומהירות הכתיבה, הזמן וכמות הפעמים שהעט נמצא באוויר לעומת הזמן והפעמים שהוא על הנייר ועוד.

מהממצאים עולה כי הלחץ שמופעל על הדף בעת כתיבת דבר שקר גבוה באופן מובהק מאשר בכתיבת דבר אמת והסדירות של משיכת היד בעת כתיבת שקרים, כפי שהתבטאה בגובה ובעובי של האותיות, שונה גם היא באופן מובהק מאשר בעת כתיבת דברי אמת. לדברי החוקרים, ממצאי המחקר מראים כי בעת כתיבת שקר, פעולות שהן בדרך כלל אוטומטיות הופכות להיות מבוקרות יותר על ידי המוח ולכן תהליך הביצוע משתנה, והדבר בא לידי ביטוי בערכים שונים של מימדי הזמן, המרחב והלחץ של הכתיבה השקרית.

“לגלאי שקרים דרך כתיבה יש יתרונות רבים על גלאי השקר הקיימים מכיוון שמדובר בדרך מאיימת פחות, הרבה יותר אובייקטיבית ושאינה נסמכת על פרשנות אנושית. כמו כן המערכת מספקת מדדים שלאדם עצמו קשה מאוד לשלוט בהם בעת הביצוע. בכל מקרה, ברור שמדובר בשיטה שיכולה לשפר – יחד עם הגלאים הקיימים – את היכולת שלנו לזהות שקרים”, סיכמו החוקרים.

(נלקח מתוך עיתון מעריב)


התנסות במבחני הגרפולוגיה שלנו
הישאר מעודכן בכל החידושים באתר - בוא להיות חבר שלנו בפייסבוק!

מאמרים בגרפולוגיה

Close

יש לכם מש תמש באתר? לחצו כאן

הרשמה בחינם לאתר גרפוטייפ

מלאו את הפרטים הבאים על מנת להירשם לאתר ולהתחיל במבחן הגרפולוגיה.

כמו כן, תאפשר לכם ההרשמה לאתר לבצע בחינות נוספות המצויות בו.

ההרשמה לאתר אינה כרוכה בתשלום ולא תשמש למשלוח מסרים לכתובת המייל שלכם.

פרטיכם, תוצאות המבחן וכל מידע אישי נוסף אינם מועברים בשום אופן לגורם אחר.

Close

שחזור סיסמה למערכת גרפוטייפ

רשמו את כתובת הדואר האלקטרוני שלכם כפי שנרשמתם איתה לאתר.

Close

כניסה למערכת אתר גרפוטייפ

שכחתי את הסיסמה אני רוצה להירשם לאתר